TARA & FLUID BY KALPANARTS

Tara  is een dynamisch opzwepend duet voor een danser en basgitaar met strakke ritmes en indrukwekkend voetenwerk. Tara betekent ‘ster’ in de eeuwenoude taal Sanskrit. De Indiase filosofie gaat ervan uit dat het leven wordt aangedreven door de energie uit het sterrenstelsel. Modern geluid van basgitaar en de inzet van een looping station worden gecombineerd met klassieke Indiase dans.
Anders dan in andere choreografieën, blijft de choreograaf in  Tara  dichter bij de bron: de Indiase dansvormen Kathak en Bharatanatyam worden deze keer niet zo zeer gekoppeld aan hedendaagse dans, maar worden onderling samengebracht. Aangezien Indiase dansvormen zelden gecombineerd worden ontstaat er een uniek nieuw Indiaas dansidioom.

Choreografie: Kalpana Raghuraman
Dans: Indu Panday
Compositie en basgitaar: Mark Haanstra
Lichtontwerp: Jeffrey Steenbergen
Kostuumontwerp: Aziz Bekkaoui

Fluid is een groots en ingetogen duet voor breakdance en Indiase zang (live uitgevoerd). Choreograaf Kalpana Raghuraman speelt met breakdance en urban technieken en combineert deze met Indiase elementen. Fluid draait om het spanningsveld tussen verschillende energiestromen en daarbij behorende emoties als kwetsbaarheid versus kracht. Hiervoor laat Kalpana zich inspireren door god Shiva in de vorm van Ardhanarishvara : een vorm waarin hij half man (Shiva) en half vrouw (Shakti) is.

Alles is fluïde, in beweging en in elkaar overvloeiend. Om overstroming te voorkomen bouwen we dijken als breeklijnen, bouwen computerprogramma’s breekpunten in, en hebben wij mensen kunst als breakdance. In Fluid gaan Indiase zang en breakdance samen in een nieuwe vorm, een spanningsveld tussen energiestromen, samengebald in kwetsbaarheid en kracht. Choreograaf Kalpana Raghuraman maakte een dansvoorstelling met evenveel Shiva als Shakti, met net zoveel snoeiharde hiphop dans als wierrokerige Indiase zang. Het is in deze voorstelling nooit of-of – het is vloeibaar symbiose met soepel vloerwerk en gebroken lijnen in bevroren schouderstanden.

Choreografie: Kalpana Raghuraman
Dans: Patrick Karijowidjojo
Zang: Shashwathi Jagadish
Compositie: Simone Giacomini
Lichtontwerp: Jeffrey Steenbergen
Kostuumontwerp: Aziz Bekkaoui

Tuesday | June 18, 2024 | 20:15
Het Wennekerpand | Vijgensteeg 2, Schiedam

Normal ticket € 16,50
65+ € 12,50
CJP € 12,50
Students € 9,00